• „ЕЛ КАНДИДАТО“, ПЕРУАНЕЦ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ИЗБОРЕН ПОСТ

  by  • 13.02.2020 • Нина Жишева • 0 Коментара

  Един мъж в Перу направи историята като първият човек със синдром на Даун, който се кандидатира за избор в правителствена служба за първи път в света. Историята му ще бъде представена и в предстоящ документален филм.

  След като политическите катаклизми в Перу доведоха до кампания за преизбиране на целия си парламент от 130 души, Брайън Ръсел влезе в надпреварата за представяне на хора с увреждания в страната си. Ръсел, 27-годишен със синдром на Даун, се кандидатира като кандидат на партията Перу Насион в страната.

  Според Фондацията за глобален синдром на Даун (GDSF), Ръсел е първият човек, който провежда кампания за публично избрано място в правителството в света. Анджела Бачилер, която също има синдром на Даун, беше назначена за градски съветник във Валядолид, Испания, през 2013 г. Въпреки това тя не се е кандидатирала на избори, а наследи човека, заемал длъжността преди нея.

  „Доколкото знаем, той е първият професионалист със синдром на Даун, който се кандидатира за публично избран пост и показва на света, че се нуждаем от разнообразие във всички области на обществото, включително и в нашите правителства“, Мишел Сий Уитън, президент на GDSF и главен изпълнителен директор каза за Асошиейтед прес.

  Историята на кампанията на Ръсел ще бъде разказана и в предстоящ документален филм, озаглавен „Ел Кандидато“, продуциран от Кейти Лаферти, Пол Бонет и Джордж Райт и режисиран от Райън Марли. Снимачният екип пътува до Перу, за да следва кампанията на Ръсел и все още работи над филма, за да помогне на Ръсел да сподели своята история.

  Въпреки че, в крайна сметка, не бе избран на изборите на 26 януари, Ръсел заяви, че е научил много от опита, знанията, които ще продължи да използва в своите усилия за застъпничество.

  „За мен най-изненадващият аспект на моята предизборна кампания беше директният и личен контакт с хората на улицата и да мога да слушам и да откривам другите реалности, различни от моята“, казва Ръсел пред The ​​Mighty и добавя:

  „Разговаряйки с тях, ми даде по-ясна представа от какво се нуждае моята страна, особено за хората с увреждания. … Аз се фокусирам върху работата за включване чрез моя Fundación Internacional Progresa Perú, за да насърча приобщаването в Перу, особено в образованието както в държавните, така и в частните училища. Искам да бъда световен лидер, който да представя гласа на хората с различни увреждания в световен мащаб. Това е голяма отговорност, която искам да поема.“

  Ръсел също сподели колко е важно да се включват хората с увреждания във всеки разговор, особено след като значителен брой хора по целия свят живеят с увреждания. Режисьорите на „Ел Кандидато“ се надяват да разширят и посланието на Ръсел.

  „Важно е хората с увреждания да имат място на масата, така че техните гласове да се чуят и да имат същите възможности като всички останали“, казва Ръсел. „Също така е важно всичките им права да се спазват в условията на равенство. И накрая, ние сме най-добрите, които знаят реалността и нуждите на хората с увреждания.“

  Рене Фабиан

  Превод – Нина Жишева

  Сподели и се радвай:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *