• Глухо кученце учи команди на жестомимичен език

  by  • 16.12.2020 • admin, Нина Жишева • 0 Коментара

  Глухото, синеоко куче привлякло вниманието на речевия патолог Алисън Арнолд и нейния партньор, когато двойката разглеждала страницата за осиновяване на домашни любимци от Обществото на най-добрите приятели.

  „Винаги сме обичали животните, особено тези, които са изоставени, имат трудни обстоятелства или имат специални нужди, които изискват повече грижи“, казва Арнолд за причините, поради които приемат в дома си Сейлър. „Когато видяхме Сейлър и разбрахме, че е глух, знаехме, че това е Той.“

  Арнолд, която има опит в работата с деца с увреден слух, била готова да помогне на кученцето да се ориентира в живота без звук. Тя открива, че Сейлър има предимство в обучението и социализацията благодарение на Best Friends Atlanta, приюта, от който осиновява кученцето.

  Служител в приюта направил проучване за обучение на кучета с използване на американски жестомимичен език (АЖЕ) и създал брошури, пълни със съвети за обучение на глухи кучета и сигнали за ръце, така че „всички бяхме на една и съща страница и учехме Сейлър на едни и същи неща“, споделят от Best Friends.

  Докато Сейлър в началото лесно се разсейва, той бързо приема новите команди, особено след като разбира, че лакомствата са включени като награда.

  От приюта Сейлър се премества в приемен дом, където продължава да практикува и да усвоява нови умения за АЖЕ и именно тук Арнолд и партньорът й го намират. След като научили, че кучето ще напуска приемния си дом, за да отиде на събитие за осиновяване, двойката отбелязва деня в календара си, за да може да отиде и да се срещне с него. И събитието се превръща мигновена връзка.

  „Кой не би обичал тази шантава усмивка и начина, по който цялото му тяло се клати, когато те срещне?“ определя Арнолд любовта, пламнала от пръв поглед.

  Малко след тази среща Сейлър се премества при Арнолд и макар да има „преходен период“, който изисква „търпение, креативност и много смях“, кучето се настанява в новия си дом след няколко дни.

  Сега, когато Сейлър се чувства удобно в своя дом завинаги, Арнолд го запознава повече с АЖЕ тренировки, на които кучето продължава да се радва. Арнолд променя името на Сейлър на Томас, тъй като кучето по-лесно разбира знаците за Томас.

  Сейлър е приет бързо и радушно в новото си семейство, което включва още две кучета братя и сестри, с които обича да играе. Арнолд няма търпение да му даде всичката си любов и внимание.

  „Глухотата му не го възпира от нищо“, каза тя. „Той просто се адаптира и продължава да се радва на живота. Точно това трябва да правим и всички ние.“

  Кели Бендър

  Превод – Нина Жишева

  Сподели и се радвай:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *