• Хора с увреждания срещу субсидиите за НПО

  by  • 03.12.2011 • В окото на събитието • 0 Коментара

  На 02.12.2011 в 19:40 БНТ излъчи репортаж за жалбата на ЦНЖ до омбудсмана на Република България, г-н Константин Пенчев, относно незаслужените субсидии на държавата за национално-представителните организации, които и пръста не си помръдват нито да си ги заслужат, нито пък след това да се отчетат пред държавата колко и за какво е похарчено. 

  Публикацията по-долу е свалена от 

  http://bnt.bg/bg/news/view/65310/hora_s_uvrejdanija_sreshtu_subsidiite_za_npo

  Няколко неправителствени организации за хора с увреждания получават всяка година милиони като субсидии, без ясни критерии и отчетност. Възможността е разписана дори в закона за интеграция на хората с увреждания. Срещу тези разпоредби се обяви една гражданска организация. Тя поиска съдействие от омбудсмана да ги внесе в Конституционния съд.

  За тази година 22 неправителствени организации са получили 4,5 милиона лева субсидии. Според център Независим живот, парите се харчели неясно защо и за какво. Организациите, част от които дори не са регистрирани в обществена полза, не се отчитали пред правителството, не представяли проекти, не печелели конкурси. И парите им всяка година се определяли по неясни критерии.

  Петър Кичашки, Център „Независим живот“:
  – Върви едно точене на едни големи пари, без да се знае защо – ето това върви много сериозно, всичко друго не върви.

  В Център „Независим живот“ са убедени, че чрез субсидиите държавата си осигурявала спокойствие и безкритичност от страна на национално представените организации. Затова вече толкова години по-активните хора с увреждания не успявали да се преборят за интересите си.

  Капка Панайотова, Център „Независим живот“:
  – Би трябвало в техен интерес да бъде на самите хора с увреждания да има лична помощ примерно. И досега би трябвало да има закон за личната помощ в България.

  Омбудсманът заяви, че ще разгледа подробно жалбата срещу субсидиите, преди да реши да я внесе в Конституционния съд. Не скри обаче, че е много впетчатлен.

  Константин Пенчев, омбудсман на Република България:
  – Не е справедливо едни да получават, други не. Ако някой получава някаква субсидия  или нещо получава първо да се знае по какви критерии, второ да се знае какво става с тази субсидия.

  Вместо субсидии, парите да се печелят с конкурси и проекти – предлагат от Център „Независим живот“. Точно обратното на предвиденото в бюджет 2012 година. Където субсидиите са увеличени, а парите за обществено полезни проекти орязани.

  Автор: Мария Чернева

  Сподели и се радвай:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *