• КРИСИ МАРШАЛ ПОМАГА НА МИЛИОНИ ДА РАЗГОВАРЯТ С ГЛУХИТЕ ХОРА

  by  • 13.08.2020 • admin, Нина Жишева • 0 Коментара

  По случай 30-ата годишнина от Закона за американците с увреждания (ADA), In The Know попита младите хора с увреждания как законът се отрази на живота им.

  Един от най-популярните видеоклипове на Криси Маршал започва с на пръв поглед прост въпрос.

  „Какво да направите в TikTok, ако не можете да чуете музиката?“

  Маршал, която е родена с увреден слух и сега е напълно глуха, получава въпроси като този през цялото време. 20-годишното момиче е режисьор, YouTuber и, по всички определения на думата, звезда в TikTok.

  Нейната страница, ChrissyCantHearYou, има повече от 860 000 последователи. Видеоклиповете там са лични, дълбоко креативни и почти не повтарят теми. В някои тя прави субтитри на текстовете на популярни песни в TikTok. В други тя учи своите последователи за инструментите, които могат да използват, за да се чувстват в безопасност на публично място.

  Единственото нещо, което винаги е постоянно, е нейната мотивация.

  „Използвам социалните медии, за да достигна до милиони хора и да ги образовам за общността на глухите, за достъпа, за жестомимичния език, както и да им осигуря ресурси и място, където да се учат и да растат заедно.“ – казва Маршал пред In The Know.

  Достъпността е в центъра на всичко, което прави Маршал, както и визуалното разказване на истории. Тази достъпност е това, към което девойката е била свързана страстно и толкова дълго, колкото може да си спомни. Пораснала вече, Криси е обсебена от компютрите и технологиите, особено от факта, че те ѝ дават възможност да създава свои собствени филми и записи.

  „Винаги съм била много креативна и наблюдателна личност и обичам да изграждам ситуации,  да творя и да бъда артистична“, каза тя.

  В момента Маршал учи за филмов продуцент в Университета на Южна Калифорния, а в свободното си време използва медията, за да споделя опита си като глух човек.

  Един от първите й супер популярни видеоклипове, който тя публикува миналото лято, е отличен пример. В клипа Маршал емоционално описва един свой „луд“ ден, в който се натъква на трима служители от сферата на обслужването – банков служител, бариста в Starbucks и сервитьор в ресторант – които владеят жестомимичния език.

  „Днес отидох на три места … Всички владееха езика на жестовете!“, казва тя във видеото. „Беше като перфектен свят – като утопия!“

  Дилън Томпсън

  Превод – Нина Жишева

  Сподели и се радвай:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *