• Министърката и децата

  by  • 07.04.2012 • Нина Жишева • 0 Коментара

  Препечатка от http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4709071

  „Деца на 16 г. под 10 кг видя министър в социален дом“

  Десислава Атанасова извърши внезапна проверка в Дома за медико-социални грижи в Плевен

  Десислава Атанасова извърши внезапна проверка в Дома за медико-социални грижи в Плевен. 16-годишни деца с тегло 10 килограма и 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. Това видя министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в едно от отделенията в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен.

  Атанасова извърши днес внезапна проверка по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация.

  Според Атанасова децата не са хранени нормално, като се позовала на предварителна проверка, според която са отделяни максимум по 5 минути за едно хранене. Храната е давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон. Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти.

  По думите на здравния министър е съмнително, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение открили чаршафи с урина.

  Атанасова смята, че не се полагат достатъчно грижи и за останалите обитатели, защото е видяла „деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят“.

  При посещението си открила дарение от играчки, което не е заведено по надлежния ред. В дома има достатъчно персонал – 174 души, които се грижат за 152 деца, смята министърът.

  За дома е обявен конкурс за нов директор, защото предишният е уволнен дисциплинарно.

  След окончателното приключване на проверките ще бъдат наложени дисциплинарни наказания на виновните лица. За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация, допълни министър Атанасова.“

  Косата ми се изправи, настръхнах. Храната се давала смесено на децата в биберон!!! За нахранването на едно дете били отделяни по 5 минути! Какъв ужас! Каква жестокост! Как преживяхте тази гледка, госпожо Министър?

  Говори се за друга среда за достоен живот и затова домът е включен в програма за деинституализация. Това добре. Само дано „деинституализация“ не означава преместване от този дом в Плевен в някое защитено жилище в ….Търговище, например.

  Госпожо Министър, последният път, когато някой цинично и безнаказано е изтезавал по такъв начин човешки същества, е било преди седемдесет години. Но съвсем малко по-късно целият свят ги осъди на смърт. Няма да настоявам за смъртна присъда на служителите в този дом, но затвор, и то за дълго, просто им се полага. И, за да докажа, че не говоря празни приказки, ето ви една задачка. Открийте разликите между двете картинки.

   Аушвиц 1940-1945   с. Могилино – 2008

  Променете системата, госпожо Министър! Защото, ако не го направите, колкото и директорски глави да хвръкнат, някъде в България ще има деца, които ще бъдат предоставени на грижите на персонал, а не на родители. Някъде в България ще има деца, които ще бъдат отглеждани като щастливи кокошки, но не и като достойни човешки същества.

  Сподели и се радвай:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *